Vici.org

Summary

Colonia Ulpia Traiana, Xanten

Class:

  • City
  • visible
  • Exact location
(see also PELAGIOS)

Identifiers:

Nearby

Kastell Tricensimae

Kastell Tricensimae

LVR-Römermuseum

LVR-Römermuseum, Xanten

Hafentempel Colonia Ulpia Traiana

Hafentempel

Matronentempel Xanten

Tempel voor de moedergodinnen

Images

Surroundings (Panoramio)

Annotation

 

Typ/Type: Zivil - Stadt / Civil - City

 

römischer Name/Roman Name: Colonia Ulpia Traiana

Provinz/Province: Germania Inferior

 

Adresse/Address: 46509 Xanten, Deutschland

 

errichtet/built: 71

Untergang/Decline: 275

 

Siehe/See Further:

Het huidige Archeologisch Park Xanten begon zijn bestaan als legioenkamp Vetera, gesticht door Nero Claudius Drusus, rond 13 v.Chr. Het kamp, met plek voor zo'n 10.000 soldaten, diende als uitvalsbasis voor de veroveringstochten van Drusus in Magna Germania. In 8 v.Chr. deporteerden de Romeinen de Ciberni-stam naar het gebied rond het kamp. Hier stichtten zij hun eigen stad. Zowel fort als stad zijn tijdens de Bataafse Opstand in 69/70 vernietigd. Marcus Hordeonis Flaccus, militair gouverneurs, werd ter plekke door zijn eigen troepen vermoord.

Een nieuw begin

In 71, nadat de Bataafse Opstand bedwongen was, stichtten de Romeinen een nieuw castra Vetera, maar dit keer lag de nadruk meer op handel dan oorlog. In het jaar 100, onder keizer Trajanus, kreeg het kamp stadsrechten en een nieuwe naam. Het mocht zich nu Colonia Ulpia Traiana noemen, en behoorde daarmee tot de selecte groep van belangrijkste steden in het Romeinse Rijk.

Nieuw uiterlijk

De stad kreeg als colonia een compleet nieuw uiterlijk. Op basis van een dambordpatroon verrezen tempels, een amfitheater, thermen, stadsmuren, woonhuizen, villa's en een forum: alles wat een echte Romeinse stad nodig had. Colonia Ulpia Traiana had zo'n 10.000 inwoners, voornamelijk geromaniseerde provincialen. Rondom de stad werd grond verdeeld aan Romeinse veteranen, bij wijze van pensioen. De economie van de stad dreef op landbouw, handel langs de Rijn en lokale ambachten.
De rivierarm van de Rijn verzandde echter en de handel liep langzaam terug. Vervolgens zorgden de invallende Franken vanaf de 3e eeuw voor steeds meer problemen. In 276 kon de colonia de aanvallen niet meer weerstaan en werd de stad met de grond gelijk gemaakt.

Constantijn de Grote

Constantijn de Grote deed een laatste poging het voormalige fort weer op de been te krijgen. Hij liet het zwaar versterkte kamp Tricensimae bouwen op de ruïnes van de colonia, tussen 306 en 311. Tricensimae was bedoeld voor de soldaten van het 30e legioen, maar lang hebben de vestiging niet kunnen verdedigen. In 351 werd de stad overgenomen door de Franken.
Pas acht jaar later lukte het de Romeinen het fort opnieuw in te nemen. Ze bleven er tot ongeveer 400, waarna de Romeinse heerschappij over Germania Inferior langzaam afbrokkelde.

Steenmijn

Castra Vetera en Colonia Ulpia Traiana zijn in de loop der tijden nooit helemaal in de vergetelheid geraakt. In de middeleeuwen werden de ruines gebruikt als steenmijn en in de 19e eeuw deden lokale historici al onderzoek naar de resten van de Romeinse stad. Pas na de Tweede Wereldoorlog, toen Xanten opnieuw opgebouwd werd, volgde de eerste echte opgravingen. De westkant van de stad moest in hoog tempo gedocumenteerd worden. Bedrijven en fabrieken, die nodig waren voor het herstel van de Duitse economie, wilden het terrein namelijk zo snel mogelijk in gebruik nemen.

Noodklok

Bij de tweede fase van opgravingen, in de jaren ’70, lieten de archeologen meer van zich horen. Ze trokken aan de noodklok toen de gemeente een nieuw, grondig onderzoek naar de restanten van de oude Romeinse nederzettingen dwarsboomde. De archeologen en de gemeente Xanten kwamen vervolgens samen met een nieuw plan: een archeologisch park. Dat zou bestaan uit echte resten van de colonia en authentieke reconstructies in een parkachtige omgeving. In 1972 begonnen systematische opgravingen en vijf jaar laten opende Archeologisch Park Xanten de deuren.

Het idee bleek een doorslaand succes. Nog steeds trekt Archeologisch Park Xanten elk jaar vele duizenden bezoekers. Naast opgravingen (zoals de Grote Thermen) zijn er ook een (deels) gereconstrueerde tempel, amfitheater, herberg en stadsmuur te bezoeken.