Vici.org

Surroundings:

Umbilicus urbis Romae - MundusLabel of Umbilicus UrbisTomb of RomulusTomb of RomulusMilliarium AureumRostraKonkordiatempelPhokassäuleCuria Iulia frontBronze doors San Giovanni in LateranoCuria Julia InsideTemple of SaturnTemple of SaturnTemple of VespasianTemple of Vespasian and TitusTabulariumBasilica IuliaBasilica Aemilia et FulviaTemple of VeiovisStatue, Temple of VeiovisForum CaesarActiumbogenHead of Ptolemy X AlexanderHead of Ptolemy X AlexanderHead of Ptolemy X AlexanderBrothel with madam and three whoresFragment Tabula PeutingerianaMaquette de Rome à l'époque de ConstantinPorticus IuliaVenustempel

Location:

  • Italy, Rome
  • geo:41.892838,12.484787
  • Location ± 0-5 m.

Class:

  • Building (other)
  • visible

Identifiers:

Annotations

The white marble Arch of Septimius Severus (Italian: Arco di Settimio Severo) at the northwest end of the Roman Forum is a triumphal arch dedicated in AD 203 to commemorate the Parthian victories of Emperor Septimius Severus and his two sons, Caracalla and Geta, in the two campaigns against the Parthians of 194/195 and 197-199. After the death of Septimius Severus, his sons Caracalla and Geta were initially joint emperors. Caracalla had Geta assassinated in 212; Geta's memorials were destroyed and all images or mentions of him were removed from public buildings and monuments. Accordingly Geta's image and inscriptions referring to him were removed from the arch.1

References

  1. Arch of Septimius Severus

De Boog van Septimius Severus is gebouwd in het jaar 203 n.Chr. in opdracht van de senaat. Het was een geschenk aan de keizer en zijn zonen Caracalla en Geta ter ere van de twee overwinningen op de Parthen in 195 en 197 n.Chr. De triomfboog is gebouwd uit baksteen en travertijn en is bekleed met marmer. De boog is 23 meter hoog, 25 meter breed en 12 meter diep. Er zijn drie doorgangen. De middelste is 12 meter hoog en 7 meter breed, de twee zijbogen zijn 7,8 meter hoog en 3 meter breed. Boven de doorgang is een 5,6 meter hoge attiek waarin 4 kamers zijn gemaakt. In de zuidelijke pilaar is een trap die naar de zolder leidt.

Op de attiek staat aan beide zijden een grote inscriptie waarop de keizer en zijn zoon bedankt worden voor het herstellen van de orde in het Romeinse Rijk.

De boog is versierd met 8 composietzuilen en diverse afbeeldingen van overwonnen volkeren. Boven de zijdoorgangen hangen vier grote friezen die de overwinningen van Severus in het oosten afbeelden. Op oude munten uit de tijd van Septimius Severus en Caracalla is te zien dat bovenop de boog een beeldengroep stond van een strijdwagen met vierspan. Hierin stond Severus samen met de godin Nikè en zijn zonen Caracalla en Geta.

Na de dood van Septimus Severus in 211 worden de beide zonen gezamenlijk keizer. Caracalla laat echter aan het eind van 211 zijn broer Geta vermoorden zodat hij zelf alle macht in handen kan krijgen. Hierna laat Caracalla alle herinneringen aan zijn broer verwijderen, door middel van de Damnatio memoriae. De triomfboog ontkomt hier ook niet aan en de namen en afbeeldingen van Geta worden er van verwijderd. Op de grote inscriptie op de attiek kunnen nog de woorden "et Getae nobilissimo Caesari" gereconstrueerd worden aan de hand van de gaten waarin ooit bronzen letters waren vastgezet.1

References

  1. Boog van Septimius Severus


Relevant museums

Ara Pacis Museum

Ara Pacis Museum

Rome, Vatican Museums

Rome, Vatican Museums

Rome, Museo nazionale della civiltà romana

Rome, Museo nazionale della civiltà romana - Pigorini National Museum of Prehistory and Ethnography.

Wien, Österreichische Nationalbibliothek

Collection of ancient manuscripts, including papyri, ostraca, and the Peutinger Map

Paris, Louvre

Paris, Louvre

Prefectural Museum of Antiquities (Rouen)

Prefectural Museum of Antiquities (Rouen)


Nearby

Umbilicus urbis Romae - Mundus

Navel of the City of Rome

Rome, "Tomb of Romulus"

Sixth century hypogeum.

Rome, Comitium

The open-air public meeting space of Ancient Rome,


This object was added by René Voorburg on 2012-06-25. Last update by René Voorburg on 2017-02-22. Persistent URI: http://vici.org/vici/7865 . Download as RDF/XML, GeoJSON, KML.
Annotation available using the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported license. Metadata available using the Creative Commons Public Domain Dedication, unless it is explicitly stated otherwise.

Vici.org partners:

Livius.org: articles on ancient history   Rijksmuseum van Oudheden