Vici.org

Summary

Offered protection to 4000 to 6000 soldiers in enemy territory

Class:

  • Temporary camp
  • visible
  • Exact location
(see also PELAGIOS)

Identifiers:

Nearby

Gracht in Kamp Ermelo

Gracht in Kamp Ermelo

Ermelo, Museum Het Pakhuis

Small, local museum with a collection of Prehistoric and Roman objects

Images

Surroundings (Panoramio)

Annotation

Around the year 170 a large temporary camp was established here. It offered protection to 4000 to 6000 soldiers. The outline of the camp is still visibile, both from the ground and from the air. The wall was nearly a meter high. The ditch was 1.5 m. deep. It is unknown why this camp was established here in enemy territory, one or two days from the Rhine, the former border of the empire.

Omstreeks het jaar 170 werd hier een 9 ha (een ruit van 250x350m) groot marskamp ingericht dat plaats bood aan 4000-6000 legionairs. Het kamp was omringd door een wal van bijna een meter hoog en een gracht van 1.5 m diep. Halverwege iedere wal was achter een naar voren geplaatste wal een doorgang.  Regelmatige kleine verspringingen in de gracht suggereren dat groepjes militairen telkens werkten aan ongeveer één meter wal en gracht. Zo zou de constructie door 6000 militairen in een paar uur gebouwd kunnen zijn.

Het ligt één tot twee dagmarsen van de Rijn vandaan die destijds als Rijksgrens diende. Het is niet duidelijk wat de reden van het verblijf van legionairs hier was. Deze locatie lag aan een oude route naar het Flevomeer. De vele grafheuvels in de buurt suggereren dat het gebied bewoond was. Mogelijk waren de militairen op een strafexpeditie tegen de Chamaven die de vrede aan de noordgrens van het Rijk verstoorden. 1 De hoeveelheid as van de gevonden broodovens suggereert dat de militairen maar een dag of drie gebleven zijn.

De contouren zijn zijn nog in het landschap te herkennen. Ook vanuit de lucht is de ruitvorm te herkennen. De aarden verdedigingswallen van het kamp hebben de status van rijksmonument en zijn in 2006 deels gerestaureerd. 

References

  1. Fectio.org.uk: Romeins marskamp op de Ermelosche heide